Tuotteet

cardImageContent

Porteria kinkun kaveriksi ja ipaa kalan seuraksi – Poimi ammattilaisen olutvinkit joulupöytään

Tuuli Tapaninen pitää huolen, että Helsingin keskustan Food Market Herkun asiakkaat ilahtuvat joulujuomien tarjonnasta. Tapaninen antoi vinkit joulukuun Yhteishyvässä.

teksti Sirkku Saariaho/Yhteishyvä | kuva Piia Arnould/Yhteishyvä

Tuuli Tapaninen, taidat viihtyä työssäsi panimojuomien osastosta vastaavana?

Tunnustan, että tykkään maistella oluita. Kiinnostukseni oluisiin helpottaa työtäni. Pidän erityisesti tummista ja täyteläisistä oluista. Ne tuntuvat lämpimiltä talvella. Olen toki kiinnostunut kokeilemaan muitakin. Happamat oluet, kuten sauerit, eivät kuitenkaan ole minua varten.

Milloin asiakkaat alkavat haikailla jouluoluita?

Odotuksen tunnelmaa on ilmassa jo lokakuussa. Kun talven oluet tulevat kauppaan marraskuun alussa, niille on heti kysyntää. Erityisesti pienpanimo-oluita ostetaan paljon maisteltaviksi.

Vieläkö glögit maistuvat?

Kyllä. Suosituimmat voivat jopa hetkittäin loppua hyllystä. Tänäkin vuonna myynnissä on useita erikois- ja vuosikertaglögejä, kuten Blossan ja Hans Välimäen glögit sekä lähituottajilta Kaskein Marjan ja Hommanäsin glögit.

Sopiiko savuolut joulupöytään?

Minun mielestäni sopii hyvin. Raikas ipa tai vehnäolut toimii kalan kanssa. Kinkun seuraksi sopii ipa tai savuolut. Täyteläinen Irish coffee stout sopii jopa vaniljajäätelön kastikkeeksi.

Millaisia alkoholittomia joulujuomia on tarjolla?

Alkoholittomien oluiden määrä ja kysyntä ovat kasvaneet hurjasti. Alkoholittomia on tarjolla ipoista tummaan lageriin asti. Osa alkoholittomista oluista tulee Britanniasta, Saksasta ja Espanjasta. Alkoholitonta talviportteria on valikoimissa yhdeltä valmistajalta.

Ostetaanko juomia lahjaksi?

Kyllä ostetaan. Glögiä viedään lahjaksi useammin kuin olutta. Oluenystävälle voisi koota lahjaksi ennen joulua olutjoulukalenterin, jossa on 24 erilaista olutta. Kalenterin voi toki tehdä omaankin käyttöön.

Tuulin vinkit joulupöytään

  • Joulukinkun seuraksi: Mufloni Huurupukki -porter tai Pyynikin Slow Smoked Santa -olut
  • Kalaruoan kaveriksi: Maku Brewingin Joulu Ipa
  • Peltola Blue -sinihomejuuston kanssa: Malmgårdin Jouluolut
  • Jälkiruoaksi vaniljajäätelön kanssa: A Le coq alkoholiton Winter Porter -olut

Suosittelijana Tuuli Tapaninen