Viime kesän hittituote oli kotimainen fenkoli kalan kanssa – herkkumestari lupaa, että uutuuksia on luvassa nytkin

cardImageContent

Helsingin keskustan Food Market Herkun herkkumestari Mika Happoselle ei tee tiukkaa syödä puolta kiloa kasviksia päivässä. Hän kiittelee sitä, että nykyisin on tarjolla paljon hyviä kasvisruokareseptejä.

Teksti Sirkku Saariaho / Yhteishyvä

Kuva Anna Huovinen / Yhteishyvä

Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 3/2021

Mika Happonen, mikä on lempisesonkisi?

Kesä tietenkin! Pidän siitä, kun alkukesästä kauppaan alkaa tulla pieniä, kotimaisia porkkana- ja sipulinippuja. Nippuja on kiva fiilistellä. Niistä tulee heti kesäinen toritunnelma. Ja jos hyvin käy, kesäkuun alussa saadaan jo kotimaista varhaisperunaa.

Juhannus on vihannesten sesongissa merkkipaalu. Silloin kauppaan saadaan todella paljon kotimaisia vihanneksia ja kasviksia: parsaa, erilaisia kaaleja, avomaankurkkuja, kesäkurpitsoita ja mansikoita. Kesän mittaan tulee myös uutuuksia. Viime kesän yllättävä hittituote oli kotimainen fenkoli. Se on todella hyvää kotimaisen kalan kanssa.

Syödäänkö nykyään enemmän kasviksia kuin pari vuotta sitten?

Kyllä, siltä vaikuttaisi. Ostoskoreissa vihannekset ja kasvikset ovat vahvasti edustettuina. Myös asiakkaiden ruokatilauksista näkyy, että kodeissa syödään paljon vihanneksia. Asiakkaat ovat hyvin perillä satokaudesta ja tietävät, mitä tuotteita milloinkin on tulossa. Satokaudet näkyvät myös heviosaston esillepanossa.

Entä herkkumestarin kotikeittössä?

Meillä syödään kasvisruokaa ainakin kerran viikossa. Moni tuntuu pelkäävän, että kasvisruoka ei olisi täyttävää tai se ei maistuisi hyvältä. Eihän se ole niin. Hyviä kasvisruokareseptejä on nykyään paljon tarjolla. Jos ei itse jaksa tai ehdi valmistaa ruokaa, voi käydä hakemassa valmiita hyviä kasvisruokavaihtoehtoja vaikka meidän Meals-tiskiltämme.

Millaisia trendejä vihannesosastolla on havaittavissa?

Suurimmat trendit ovat lähituotteet ja luomu. Luomun suosio on jo pitkään ollut kasvussa. Asiakkaat valitsevat mieluummin luomua, jos sitä on tarjolla. Hintaero luomun ja ei-luomun välillä on pienentynyt aiemmasta.

Mikan vinkki: pikkuporkkanat grilliin tai uuniin

Laita pari nipullista uuden sadon porkkanoita uunivuokaan. Kaada päälle hiukan oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa. Pyörittele porkkanoita seoksessa ja lirauta päälle hunajaa. Lisää halutessasi rakuunaa tai timjamia.

Paahda porkkanat grillissä foliovuoassa tai 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Jätä porkkanoihin mukava suutuntuma, pieni puruvara.

Ohje: Mika Happonen

Herkkumestari Mika Happonen nauttii siitä, kun uuden satokauden vihannekset tulevat kauppaan.