Tuotteet

Hästön maatila on ollut Food Market Herkun kesäisten tuotteiden, kuten mansikoiden herneiden ja papujen, luottotoimittaja lähes 20 vuotta. Tilaa tilan tuotteita Food Market Herkun verkkokaupasta

HÄSTÖN MAATILA -YRITTÄJÄ JANNE ERIKSSON

Yrittäjä Janne Erikssonin juuret ovat syvällä maatilan maassa. Hästön tila Särkisalossa on kuulunut hänen suvulleen jo vuodesta 1851.

– Mansikan viljely on pitkä prosessi, joka alkaa huolellisesta kasvupaikan kunnostuksesta, Janne kertoo. Maan orgaanisen kasvukyvyn ja vesitalouden pitää olla kunnossa. Kun maa on valmis, voidaan seuraavana vuonna istuttaa taimet, joista poimitaan satoa keskimäärin 3–4 vuotta. Kevät ja kesä ovat hektistä aikaa, jolloin tilalla tapahtuu ja töitä riittää ympäri vuorokauden. Mansikan viljely jatkuu koko kesän ja vielä satokauden jälkeen syyshoitotoimenpiteillä, kasteluilla ja talvisuojausten asentamisella.

card-image-undefined

Mansikoiden lajikekirjo on nykyään laaja ja marjojen satotaso, makeus, kestävyys vaihtelevat lajikkeittain. – Hästön maalajeille sopivia mansikkalajikkeita ovat alkukauden Allegro ja Clery, jotka ovat kestäviä ja alkukesään riittävän makeita lajikkeita. Kesän edetessä pääsatokaudella kasvavat Salsa ja uusin tuttavuus Faith, nämä lajikkeet ovat satotasoltaan ja talvenkestävyydeltään mielenkiintoisia, Janne toteaa.

– Parhaalta mansikat maistuvat suoraan pellolta syötynä. Kokeilemisen arvoinen vinkki on pilkotut mansikat ja niiden päälle ripoteltu turkinpippurirouhe, jonka annetaan hetken sulaa. Tätä herkkua voi syödä sellaisenaan tai jäätelön kera, Janne vinkkaa.

– Työssä hedelmällisintä on viljelyn tuomat haasteet ja onnistumiset, kasvun ihmeen havainnointi, tyytyväiset työntekijät ja huipentumana lopputuote, joka saadaan kuluttajalle.

– Päivittäinen yhteydenpito kaupan kanssa on tärkeää ja iso osa arkeamme. Mansikan kasvatus ja toimittaminen kauppaan on iso kokonaisuus, jossa on monta liikkuvaa osaa ja joiden kaikkien on toimittava synkronoituna, Janne valottaa yhteistyöstä Herkun kanssa. Parhaan palkinnon tuottaja saa tyytyväisestä asiakkaasta!