Tuotteet
Food Market Herkku kokosi yhteen usein kysyttyjä kysymyksiä parsasta. Lue, mitä eroa on vihreällä ja valkoisella parsalla ja voiko parsaa syödä raakana

Mitä eroa on vihreällä ja valkoisella parsalla ja voiko parsaa syödä raakana?

Tiedätkö tämän parsasta?

ONKO PARSA PAKKO KUORIA?

Valkoinen parsa kuoritaan aina, heti nupun alta juureen asti. Vihreä parsa kuoritaan n. varren puolivälistä. Nuorta, ohutvartista vihreää parsaa ei tarvitse kuoria.

MIKSI PARSANUPUT JÄTETÄÄN KEITINVEDEN YLÄPUOLELLE?

Parsan nuput kypsyvät nopeammin kuin varret ja ovat erittäin hauraita ja pehmeitä. Parsakattilassa nuput kypsyvät höyryssä. Parsat voidaan myös keittää kokonaan laakeassa kasarissa, mutta nuppujen rikkoutumista kannattaa varoa.

MIKSI RESEPTEISSÄ LAITETAAN SOKERIA KEITINVETEEN?

Parsassa saattaa toisinaan olla pieni kitkerä sivumaku, jonka sokeri neutraloi.

MITÄ EROA ON VIHREÄLLÄ JA VALKOISELLA PARSALLA?

Vihreä parsa kasvaa valossa, valkoinen parsa mullan alle peiteltynä. Valkoisessa parsassa on hienostunut, lievä karvaus, joka taittuu keitinveden sokerilla. Vihreästä parsasta taas voi tunnistaa nuoren herneenpalon aromia.

VOIKO PARSAA SYÖDÄ RAAKANA?

Parsaa ei yleensä syödä raakana, salaatteihinkin se ryöpätään. Raaka parsa voidaan höylätä ohuiksi suikaleiksi ja marinoida esim. sitruunamehussa ja oliiviöljyssä ja lisätä salaattiin.

KUINKA PALJON VARRESTA PITÄÄ LEIKATA POIS?

Varren kantapala on puinen, joten se leikataan /napsautetaan poikki. Kynnellä painellen voi kokeilla, missä kohtaa varsi muuttuu kovaksi. Yleensä vihreässä parsassa puumainen osa on vaaleampi, joten se on helppo tunnistaa.

MITEN PARSAA SÄILYTETÄÄN?

Parsa kannattaa syödä heti ostopäivänä. Tarvittaessa parsan voi kietoa kosteaan pyyhkeeseen ja säilyttää jääkaapissa muutamia päiviä. Parsa kuivuu nopeasti.