Tuotteet

Juustotiskin Rosa Hänninen odottaa suolaista ja makeaa lokakuuta – sinihomejuustoihin hän ihastui jo pienenä

Keskustan Food Market Herkun Rosa Hänninen odottaa syksyisiä iltoja, kun saa dipata makeita kotimaisia päärynöitä pehmeään juustoon.

Teksti Sirkku Saariaho / Yhteishyvä

Kuva Anna Huovinen / Yhteishyvä

Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 5/2021

Rosa Hänninen, minkälainen juustoihminen olet?

Aika hyvä! Sinihomejuustosta tuli lempijuustoni jo pienenä. Olen ollut Herkussa töissä useamman vuoden, ja edelleen suosikkejani ovat sini-, punakitti- ja valkohomejuustot.

Oliko vaikeaa oppia tuntemaan juustot?

Siihen menee aikaa, mutta työ ja asiakkaat opettavat tekijäänsä. Ensiksi pitää hahmottaa, mistä juustoluokasta puhutaan, eli onko kyse pehmeistä homejuustoista, kermaisista puolikovista, vahvoista kovista juustoista vai leivänpäällisjuustoista.

Onko juustotiskin jono Herkun hitain?

Ehkä joskus. Mutta juustoista pitää puhua ja niitä pitää maistella. Jos haetaan parasta juustojen yhdistelmää, valinta on tärkeä osa kokemusta. Itse suosittelen yleensä kolmea eri tyyppistä juustoa: pehmeää valkohomejuustoa, vähän kovempaa juustoa sekä yhtä vahvempaa juustoa.

Entä mitä juustojen seuraksi?

Pähkinät ja maukas maalaisleipä sopivat juuston kavereiksi. Ruusunterälehtihillo on erilainen ja yllättävä seuralainen juustolle. Sitä suosittelen usein.

Leikkeleistä suosittelen parmesaanikuorrutettua tryffelisalamia. Pieni ja maukas salami siivutetaan ohuiksi ja keveiksi siivuiksi. Se on niin hyvää juustolautasella!

Mikä on lokakuun juustotunnelma?

Lokakuussa on pimeää ja kylmää. Silloin haluan dippailla pieniä herkkuja uunissa sulatettuun juustoon. Juuri kypsyneet makeat kotimaiset päärynät sopivat siihen täydellisesti.

Onko joku juusto, josta et pidä?

Rakastan raclettea sekä uunicamembert- ja briejuustoja, mutta fondue ei maistu minulle, vaikka pidän kaikista siinä olevista juustoista. En aio luovuttaa, vaan jatkan maistelua.

Rosa Hänninen työskentelee useimmiten Helsingin keskustan Food Market Herkussa, välillä myös Espoossa Tapiolan Herkussa. ”Haluan jäädä kaupan ruokapuolelle töihin. Työympäristö ja asiakkaat ovat ihania.”

Fakta - Kaksi vaihtoehtoista yhdistelmää

Salutations de France

  • Comté: 30 kuukautta kypsytetty erittäin maukas ranskalainen klassikkojuusto
  • Etorki: puolikova lampaanmaitojuusto, kermainen ja maukas
  • Brebirousse: lampaanmaidosta tehty, rikkaan kermainen punakittipintainen valkohomejuusto

Terveiset Suomesta

  • Vilho: Herkkujuustolan neljä kuukautta kypsytetty kittijuusto
  • Metsuri: Herkkujuustolan pehmeä punahomejuusto, joka sopii myös uunissa sulatettavaksi
  • Peltola Blue: suomalainen aromikas ja persoonallinen sinihomejuusto

Suosittelijana Rosa Hänninen