S-kaupat logo, josta s-kirjain on piparkakun näköinen.
Tuotteet
Joulukinkku on joulupöydän kruunu, joka kannattaa valmistaa huolellisesti ja kaikessa rauhassa. Katso ohjeet onnistuneen joulukinkun paistoon. Osta joulukinkku Food Market Herkusta

Joulukinkun paistaminen

Joulukinkku on joulupöydän kruunu, joka kannattaa valmistaa huolellisesti ja kaikessa rauhassa. Katso ohjeet onnistuneen joulukinkun paistoon.

Ohje tuore- ja harmaasuolatuille, luullisille ja luuttomille kinkuille

  1. Sulata pakastettu kinkku hitaasti. Iso kinkku sulaa kylmiössä 3–5 vuorokaudessa. Huuhdo kinkku kylmällä vedellä ja kuivaa se.

  2. Säädä uunin lämpötilaksi 110–130 astetta. Suositeltavin uunin lämpötila isoille, 5–12 kg kinkuille on 125 astetta. Pienet, luuttomat kinkut taas voi kypsentää hieman lämpimämmässä uunissa.

  3. Paina paistomittari potkan vierestä kinkun tai kinkkupalan keskikohtaan. Mittarin kärki ei saa koskettaa luuta!

  4. Pane kinkku uuniritilälle silavapuoli ylöspäin. Laita ritilän alle uunipelti ja pellille vettä. Kun kinkun kypsentää matalassa ja kosteassa lämmössä, lihasta haihtuu vähemmän nestettä. Paistopussin käyttäminen vähentää haihtumista selvästi. Jos kypsennät todella isokokoista kinkkua, ei vesilisäystä tarvita. Vinkki: Kinkun voi myös kypsentää ruistaikinakuorella peitettynä. Taikinakuori säilyttää kinkun mehevyyden. 7–9 kilon kinkkua varten tarvitaan 2,5 kg ruisjauhoja ja litra vettä. Sekoita jauhoista ja vedestä tiivis taikina ja vaivaa sitä työpöydällä. Levitä taikina kostein käsin kinkun pinnalle, myös leikkuupinnalle. Paistettu kuori maistuu hyvältä paistoliemeen kastettuna.

  5. Kinkun tai kinkkupalan koosta ja lihan alkulämmöstä riippuen paistoaika on noin 1 h 15 min/kilo.

  6. Tarkkaile lämpötilaa paistomittarista. Mittarin tulee osoittaa vähintään 70 ja enimmillään 76 astetta. Sianlihan kypsyyden varmuusrajana pidetään 72 asteen sisälämpötilaa. Kypsyminen jatkuu 3–4 asteen verran vielä sen jälkeen, kun paisti on nostettu pois uunista tai keitinliemestään. Eron 70- ja 80-asteisen kinkun välillä huomaa kinkun rakenteessa ja maussa. Kypsyysaste vaikuttaa myös kinkun säilyvyyteen. Jos kinkkua syödään pitkään ja vähän kerrallaan, on paras kypsentää se 80-asteiseksi.

  7. Kuorrutus: Poista mahdollinen taikinakuori ja kamara. Sekoita sinapista, fariinisokerista ja munankeltuaisesta kastike, jota sivellään silavapuolelle. Sihtaa päälle korppujauhoja ja kuorruta kinkku 250-asteisessa uunissa.

  8. Koristele kinkun potka joulun väreillä.

  9. Älä säilytä kinkkua pitkään huoneenlämmössä.