
Joulunajan reseptit
Joulukauden tunnelman loihtii tietenkin hyvä ruoka. Valitsimme sinulle helppoja, mutta erityisen herkullisia reseptejä Yhteishyvästä. Nämä herkut sopivat niin juhlavaan joulupöytään kuin rentojen pikkujoulujen puheenaiheeksi. Rullaa sivua alas ja löydä uusi bravuurisi.
Resepti: Söpöt joulutortut
Ainekset:
- 600 g lehtitaikinaa
- 0,5 prk paistonkestävää marmeladia (esim. luumu)
- 24 cocktailtikkua
- tomusokeria
Valmistus:
- Sulata lehtitaikina pakkauksen ohjeen mukaan.
- Kauli taikina leivinpaperin päällä puolet ohuemmaksi. Levitä marmeladia puolelle levystä pituussuunnassa. Taita ilman marmeladia oleva puoli marmeladipuolen päälle.
- Halkaise levy keskeltä leveyssuunnassa kahteen osaan. Leikkaa levyistä pitkittäin noin 1,5 sentin paksuisia suikaleita. Taita suikaleet sydämen muotoon yhdistämällä päät keskelle.
- Paina sydän kahdella cocktailtikulla kiinni sivuilta kohti keskustaa, jotta se pysyy muodossaan.
- Paista leivinpaperilla pellillä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.
- Poista tikut. Halutessasi koristele jäähtyneet tortut tomusokerilla.

Resepti: Suolaiset joulutortut lohitäytteellä
Ainekset:
- 500 g voitaikinalevyjä
- 100 g kylmäsavulohta
- 1/2 ruukkua tilliä
- 1 pieni punasipuli
- 2-3 palaa piparjuurta
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 rkl sitruunanmehua
- 1 tl sinappia
- koristeluun 1/2 ruukkua tilliä
Valmistus:
- Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
- Kuutioi lohi. Hienonna tilli. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta piparjuuri (2 rkl). Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa ja laita jääkaappiin maustumaan.
- Puolita taikinalevyt. Leikkaa neliöt neljään osaan. Leikkaa neliöiden jokaiseen kulmaan vinot viillot kohti keskustaa, noin puoleen väliin saakka. Muotoile tähtitortuiksi nostamalla joka toinen kulma ylös kohti keskustaa. Paina tiukasti kiinni.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä.
- Lusikoi täytettä torttujen keskelle. Koristele tillillä.

Resepti: Päärynä-juustosalaatti
Ainekset:
- Päärynä
- 80 g salaattisekoitusta
- 125 g sinihomejuustoa
- granaattiomena
- sitruuna
- 1/2 dl sokeria
- 1/2 dl vettä
Valmistus:
- Huuhtele, kuori ja pilko päärynä. Huuhtele ja kuivaa salaattisekoitus tarvittaessa.
- Asettele salaatti tarjoiluastialle. Ripottele päärynät ja murustele juusto päälle.
- Valmista kastike: Halkaise granaattiomena ja koputtele siemenet kattilaan kauhalla, purista sitruunasta mehu kattilaan, lisää sokeri ja vesi. Keitä 5 minuuttia sekoitellen.
- Anna kastikkeen jäähtyä ja tarjoa se salaatin kanssa.

Resepti: Jouluinen sokerilohi
Ainekset:
- 700 g ruodotonta kirjolohifileetä
- luomuappelsiini
- 2 rkl fariinisokeria
- 1 tl rypsiöljyä
- 3/4 tl suolaa
- 1/4 tl kanelia
- 1/4 tl kardemummaa
- 1/4 tl jauhettua inkivääriä
- 1/4 tl mustapippuria rouhittuna
- granaattiomena
- 1/2 ruukkua lehtipersiljaa
Valmistus:
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista lohesta ruodot ja ylimääräinen rasva. Pyyhi filee talouspaperilla ja nosta nahkapuoli alaspäin uunivuokaan.
- Pese appelsiini, raasta 1 tl kuorta ja purista 2 rkl mehua. Säästä mehu viimeistelyyn.
- Sekoita kulhossa appelsiininkuori, sokeri, öljy ja mausteet. Hiero mausteseos lohen pinnalle. Paista 200 asteessa 20–25 minuuttia riippuen fileen paksuudesta.
- Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet kulhoon koputtelemalla hedelmää kauhalla. Sekoita mehu siemeniin. Viimeistele lohi granaattiomenalla ja lehtipersiljalla.

Resepti: Uunibataatit ja savutofutahna
Ainekset:
- 3 isoa bataattia
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1/2 tl suolaa
- 300 g kylmäsavutofua
- 1 luomusitruuna
- 35 g kapriksia
- 200 g vegaanista maustamatonta tuorejuustoa
- 1/2 d vegaanista majoneesia
- 1/2 tl mustapippuria rouhittuna
- 1/4 tl suolaa
- 1 granaattiomena
- rosmariinia
Valmistus:
- Pese bataatit, halkaise pituussuunnassa ja nosta leivinpaperille pellille. Sivele öljy leikkuupinnoille ja mausta suolalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
- Valmista tahna: Murenna tofu kulhoon, pese sitruuna, raasta kuori (2 tl) ja purista mehua (1 rkl). Valuta kaprikset. Sekoita ainekset kulhossa ja siirrä jääkaappiin maustumaan.
- Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet kulhoon koputtelemalla hedelmää kauhalla. Levitä tofutahnaa kypsien bataattien päälle ja viimeistele granaattiomenan siemenillä sekä rosmariinilla.

Resepti: Piparkakku-puolukkajäätelö
Ainekset:
- 5 dl kasvipohjaista vispiä
- 320 g kondensoitua kookosmaitoa
- 400 g pakastepuolukoita
- 150 g piparkakkuja
Valmistus:
- Vaahdota vispi sähkövatkaimella. Lisää kondensoitu maito ja vatkaa tasaiseksi.
- Soseuta kohmeiset puolukat sauvasekoittimella. Rouhi piparkakut karkeaksi rouheeksi. Sekoita puolukkasurvos jäätelömassaan. Kääntele piparirouhe joukkoon.
- Kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään astiaan (2 litraa). Pakasta vähintään 8 tuntia.
- Nosta jäätelö huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Resepti: Helppo pistaasipannacotta
Ainekset:
- 70 g (1 ps) suolattomia ja kuorettomia pistaasipähkinöitä
- 1/2 dl tomusokeria
- 3 rkl vettä
- 3 kpl liivatelehteä
- 4 dl (2 prk) kuohukermaa
- 1 dl maitoa
- 1/2 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
Valmistus:
- Valmista pistaasitahna jauhamalla pistaasit, sokeri ja vesi monitoimikoneessa tai tehokkaassa tehosekoittimessa tahnaksi, noin 10 minuuttia.
- Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi.
- Kuumenna kerma, maito ja sokerit kiehuvaksi kattilassa samalla sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita pistaasitahna joukkoon.
- Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Sekoita liivatteet huolellisesti kuumaan kermaseokseen.
- Jaa seos tarjoilulaseihin, peitä kelmulla ja hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Resepti: Pistaasisuklaatorttu
Ainekset:
- 150 g suklaakeksejä (Herkku Viennese Dream Cocoa)
- 50 g voita
- 140 g suolattomia ja kuorettomia pistaasipähkinöitä
- 3/4 dl tomusokeria
- 1/2 dl vettä
- 1 rkl rypsiöljyä
- 35 g vehnämuroketta (Weetabix)
- 2 dl vispikermaa
- 200 g tummaa suklaata
- 1 rkl voita
Valmistus:
- Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle. Asettele reunoille leivinpaperisuikaleet. Hienonna keksit monitoimikoneessa tai kaulimella vahvassa pakastuspussissa. Sulata rasva ja sekoita joukkoon. Painele seos kevyesti vuoan pohjalle noin 2 cm korkeaksi reunaksi. Nosta jääkaappiin.
- Tee pistaasitahna: Rouhi pistaasit esim. tehosekoittimella. Ota 2 ruokalusikallista sivuun koristelua varten. Lisää tomusokeri, vesi ja öljy ja jauha sekoittimella tahnaksi (10 min)
- Murenna 2 vehnämuroketta rouheeksi. Säästä ¼ rouheesta koristeluun ja sekoita loput pistaasitahnaan. Levitä tahna keksipohjan päälle.
- Valmista kuorrute: Rouhi suklaa hienoksi. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja nosta liedeltä. Lisää suklaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää voi ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Kaada täytteen päälle ja tasoita pinta. Nosta jääkaappiin hyytymään.
- Irrota torttu vuoasta ja nosta tarjoilulautaselle. Ripottele muroke- ja pistaasirouhe reunoille juuri ennen tarjoamista.

Lisää reseptejä löydät Yhteishyvästä
Kuohuvat ja juhlajuomat
Näet koko valikoiman, kun valitset noutopisteen, johon voi tilata alkoholijuomia.
Virkistävät ruokajuomat
Näytä kaikkiJoulunajan juomasuosikit
Näet koko valikoiman, kun valitset noutopisteen, johon voi tilata alkoholijuomia.


