Tuotteet
Rakennat ruokaisan salaatin helposti kolmesta elementistä: pohjasalaatista, siihen sopivasta juustosta ja juustoon sopivasta, usein makeasta makuparista. Tutustu klassikkoyhdistelmiin ja uusiin tuttavuuksiin.

JUUSTO TEKEE KEVYESTÄKIN SALAATISTA RUOKAISAN

Feta eli kreikkalainen salaattijuusto

Särmikäs, hapokas ja raikas feta on luultavasti maailman suosituin salaattijuusto. Aito ja alkuperäinen kreikkalainen lampaanmaitojuusto on aina yhtä herkullista, mutta myös salaattijuuston nimellä kulkevat, eri valmistajien samantyyppiset juustot sopivat salaatin oheen loistavasti. Salaattijuustoja on usein saatavilla kevyesti marinoituina, kätevinä juustokuutioina. Feta rakastaa erityisesti oliiveja, pinaattia ja tomaattia, joten älä säästele fetasalaatissa niiden kanssa.

Food Market Herkun juustoneuvoja suosittelee: kreikkalainen lampaanmaitofetajuusto

Mozzarella

Italialainen mozzarella on rakastetun ja maailmankuulun insalata capresen ydintekijä. Vaikka juusto on yksinkertainen, se ei yhtään kainostele läsnäolollaan mutkikkaammissakaan salaateissa. Lempeä ja pehmeä tuorejuusto tehdään aidoimmillaan puhvelinmaidosta, jolloin sitä kutsutaan nimellä mozzarella di bufala. Mozzarellan täydellisiä makupareja ovat luonnollisesti kypsät tomaatit ja tuore basilika.

Food Market Herkun juustoneuvoja suosittelee: italialainen puhvelinmaitomozzarella

Halloumi

Erityisesti grillissä herkulliseksi paahtuva, kiinteä halloumi kuuluu salaattijuustojen suosikkeihin. Halloumi on usein varsin suolainen juusto, joten sitä kannattaa liottaa muutama tunti kylmässä vedessä ennen käyttöä, jolloin suolaisuus hieman talttuu. Kuten moni muukin juusto, halloumi tykkää hunajasta, mansikoista ja esimerkiksi vesimelonista. Se sopii myös mainiosti yhteen makeaksi paahdettujen kasvisten, erityisesti bataatin, kanssa.

Food Market Herkun juustoneuvoja suosittelee: Halloumi

Chevre eli vuohenjuusto

Isosta vuohenjuustohalosta leikattu kiekko, joka on usein paistettu tai grillattu, tekee mistä tahansa vihanneslautasesta ylellisen salaatin. Vuohenjuuston erittäin voimakas ja tunnistettava maku jakaa mielipiteitä; toiset eivät pidä siitä, kun taas toiset söisivät sitä joka päivä. Chevren parhaita makupareja ovat hunaja ja balsamico glaze, parmankinkku, paahdettu punajuuri, pinjansiemenet sekä esimerkiksi tuoreet mansikat.

Food Market Herkun juustoneuvoja suosittelee: ranskalainen valkohomepintainen vuohenmaitojuusto

Brie

Erityisesti nuorehko, kiinteä ja lempeän makuinen brie on yllättävän hauska ainesosa salaatissa. Se on erityisesti edukseen silloin, kun mukana on myös jotain hedelmää. Brien kanssa hyviä makuja ovat hunaja, viikuna, mansikat ja kirsikat.

Food Market Herkun juustoneuvoja suosittelee: raakamaitojuusto Brie de Meaux

Sinihomejuusto

Kaikkia sinihomejuustoja ei välttämättä sovi yhdistää yhteen ja samaan kategoriaan, mutta ne sopivat salaatteihin – ehkä kaikkein ärjyimpiä laatuja lukuun ottamatta. Vähärasvaiset sinihomejuustot ovat helpoimpia paloitella ja murustella salaatin päälle. Sinihomejuuston mukaan sopivat esimerkiksi pähkinät, avokado, punaiset rypäleet, päärynä tai persikka. Ranskalaiset suosivat erityisesti Roquefort-juuston kanssa varsiselleriä.

Food Market Herkun juustoneuvoja suosittelee: Roquefort-juustot

Leipäjuusto

Suomalainen klassikko tuo purutuntumaa ja täyteläisyyttä salaatteihin. Lempeän makuinen leipäjuusto hyväksyy helposti vierelleen erilaisia makuja; erityisesti eri melonit, omena ja mansikat sopivat sen kanssa hyvin.

Herkun juustoneuvoja suosittelee: kotimaiset leipäjuustot

Kovat juustot

Emmental, gouda, cheddar, gruyère tai esimerkiksi manchego pieninä kuutioina antaa salaatille ruokaisuutta ja ryhtiä. Jos pidät jostakin kovasta juustosta muuten, pidät siitä todennäköisesti myös salaatissa – kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti. Kovat juustot sopivat erityisen hyvin kermaviili- tai jogurttipohjaisten salaattikastikkeiden kanssa.

Herkun juustoneuvoja suosittelee: 12 kuukautta kypsytetty manchego-juusto

Burrata

Jollet ole jo tutustunut, saata itsesi kiireen kaupalla trendin tasalle ja tutustu burrataan, mozzarellasta ja kermasta valmistettuun juustoon. Burratan kuori on ohut ja kiinteä, sisus vastustamattoman kermainen ja venyvä. Juuston maku on mozzarellan tyyliin mieto ja pehmeä. Burrata sopii mozzarellan tavoin loistavasti yhteen tomaattien, ilmakuivatun kinkun tai mansikoiden kanssa. Salaattipohjana toimii hyvin jokin pikkuisen särmikkäämpi vaihtoehto, kuten rucola, viinisuolaheinä tai vesikrassi. Myös parsa ja burrata sopivat erityisen hyvin yhteen.

Herkun juustoneuvoja suosittelee: italialainen Ambrosi burrata-juusto

Tryffelimozzarella

Mozzarella ja loraus tryffeliöljyä sopivat yhteen missä tahansa salaatissa, mutta valmiiksi maustettu tryffelimozzarella toimii yhtä hyvin. Kaverikseen se tarvitsee vain runsaasti erilaatuisia salaatteja.

Herkun juustoneuvoja suosittelee: tryffelillä maustettu mozzarella

Hunajavuohenjuusto

Valmiiksi hunajalla maustettu tuore vuohenjuusto tuo uuden ulottuvuuden vuohenjuuston ystäville. Vienosti makea, raikas hunajajuusto on loistava valinta salaattiin, jossa sen kanssa tarjoillaan vaikkapa rouskuvia saksanpähkinöitä ja paahdettua punajuurta.

Herkun juustomestari suosittelee: ranskalainen, hunajalla maustettu vuohenjuusto