NÄIN KOOSTAT ANNOKSEN LAUTASMALLIN MUKAAN:
Täytä lautasesta puolet kasviksilla ja salaatilla. Kasvikset sisältävät luonnostaan vain vähän energiaa, jolloin annoksen energiamäärä pienenee ikään kuin huomaamatta.
Varaa neljännes perunalle, pastalle, riisille tai muulle lisukkeelle, jonka hiilihydraatit antavat potkua päivään. Kun pastan tai riisin valitsee täysjyväviljaisena, löytyy lautaselta myös runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja vatsaa täyttävää kuitua. Hyviä lisäkevaihtoehtoja ovat myös kuitupitoiset riisi-moniviljaseokset, kokonaiset viljanjyvät, täysjyvänuudelit tai -couscous.
Täytä viimeinen neljännes proteiinin lähteellä. Liha, kana, kala tai kananmuna, pavut, linssit, tofu tai muut soijatuotteet pitävät kylläisenä.
Lisäkkeeksi aterialle sopii vielä lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää sekä viipale täysjyväleipää, jonka päälle on sipaistu kasvirasvalevitettä. Jos ruisleipä aiheuttaa vatsavaivoja, tai ei muuten maistu, myös vaaleammasta leivästä löytyy runsaskuituisia vaihtoehtoja. Leipäpakkauksista kannattaa tutkia kuitumääriä ja valita leipä, joka sisältää kuitua vähintään 6 grammaa/100 g.