Tuotteet
Lue vinkit lihan kypsentämiseen hauduttamalla ja uunissa ja tilaa laadukkaat palvelutiskin lihat Food Market Herkun verkkokaupasta.

Näin kypsennät lihan hauduttamalla tai uunissa

Vinkit lihan kypsentämiseen hauduttamalla ja uunissa

LIHAN KYPSENTÄMINEN HAUDUTTAMALLA

Kun haudutat ja keität fileen, paistin tai pataruoan, sitkeämmästäkin lihasta tulee täydellisen mureaa. Hauduttaminen säilyttää parhaiten lihan omat aromit.

Kiedo karitsan, vasikan, naudan tai hirvenfileen ympärille noin 6–8 kerrosta talouskelmua. Sulje kelmuun käärityn paketin päät huolellisesti. Laita paistomittarin anturi fileen keskelle. Säädä digitaalisessa mittarissa hälytys oikeaan lämpöasteeseen:

  • Karitsan filee: 52–55 °C kauniin rosee, 62 °C kypsä
  • Vasikan filee 54–56 °C kauniin rosee, 63 °C kypsä
  • Naudan filee 52–54 °C kauniin rosee, 64 °C kypsä
  • Hirvenfilee 52–54 °C kauniin rosee, 64 °C kypsä
  • Poron paisti tai filee 54–56 °C kauniin rosee, 63 °C kypsä

Hauduta lihaa 80–90 °C vedessä kattilassa kannen alla. Jäähdytä liha ensin hetki huoneen lämmössä ja sitten kylmiössä. Kun laitat lihan esille, poista kelmu, ruskista pinta voissa pannulla ja lämmitä hetki uunissa. Näin saat lihaan erittäin mehukkaan ja tasaisen paistotuloksen.

LIHAN PAISTAMINEN UUNISSA

Uunin lämpötila kannattaa pitää matalana, jolloin lopputulos on mehukkaampi. Pienille fileille ja paisteille noin 150°C on sopiva, isoille taas 120–130 °C. Samat sisälämpötilat pätevät kuin kelmun sisällä kypsennettäessä.

Muista aina kypsennyksen jälkeen antaa lihan levähtää folion ja pyyhkeen sisässä 10–15 minuuttia. Mitä korkeampi paistolämpö ja mitä isompi paisti, sitä pidempi lepoaika. Pinnan voit halutessasi kuumentaa grillin alla uunissa rapeaksi.