Tuotteet

Noin viiden vuoden ikäistä turskaa, joka on kalastettu talvella Norjan rannikolta, voidaan kutsua nimellä skrei. Skrein kiinteää, vähärasvaista, valkoista lihaa on saatavana tuoreena vain tammikuun alusta huhtikuun loppuun.

Skrei eli vaellusturska

Noin viiden vuoden ikäistä turskaa, joka on kalastettu talvella Norjan rannikolta, voidaan kutsua nimellä skrei. Nimi tulee Norjan kielen sanasta skride, joka tarkoittaa vaeltelua. Skrein kiinteää, vähärasvaista, valkoista lihaa on saatavana tuoreena vain tammikuun alusta huhtikuun loppuun. Tällöin norjalaiset kalastusalukset nimittäin lähtevät merelle Lofooteilta.

Milloin turska on sesongissa?

Skrein sesonki alkaa varovasti jo tammikuun puolenvälin ja ”viralliset avajaiset” ystävänpäivänä – tämän takia sitä leikkisästä kutsutaan myös “rakkauskalaksi” ja jos oikein venyttää, niin jatkuu aina äitienpäivään asti. Skrein kalastus on Norjassa todella iso koko kansakuntaa innoittama ilmiö, vähän sama asia kuin venytettäisi jouluajan herkuttelu kolmeksi kuukaudeksi.

Norjan rannikolla esiintyy kaksi erillään elävää turskakantaa – toinen on ns. ”Blanktorsk” eli rantaturska, joka elää koko elämänsä rannikon läheisyydessä ja kutee siinä ja jopa syvällä vuonoissa. Toinen kanta on ns. Skrei-turska joka palaa synnyin alueelleen Lofoottien lähelle kutemaan aavan ulkomeren vedenalaisten hyllyjen päälle talvi helmi-huhtikuussa. Yksi tärkeä syy kutupaikan valintaan on poikaisten selviytyminen takaisin pohjoisnavan merialueelle. Mäti on ”pelaagista” – eli se jää kudussa hedelmöinnin jälkeen ”leijailemaan” Golf-virtaan ja kulkeutuu sen mukana pohjoiseen kolmeen eri suuntaan, joista koillinen haara on voimakkain.

card-image-Left

Ajelehtimisen aikana mätijyvistä kuoriutuvat pienet turskanpoikaset, jotka merivirran mukana luikertelevat pohjoisten ravintorikkaille alueille syönnösvaellukselleen, kunnes sukukypsyyden saavutettuaan lähtevät samalle 600-1500 km:n matkalle kuin mille niiden vanhemmat lähtivät kolme-neljä vuotta aikaisemmin.

card-image-undefined

MSC-sertifioitua kalastusta

Turska saavuttaa sukukypsyyden 2–4 vuoden iässä. Mutta vain noin viiden vuoden ikäistä turskaa, joka on kalastettu talvella Norjan rannikolta, voidaan kutsua nimellä Skrei. Nimi tulee Norjan kielen sanasta skride, joka tarkoittaa vaeltelua. Ja nämä kalat todellakin vaeltavat. Saapuessaan Lofootteja ympäröiviin vesiin Norjan luoteisrannikolla ne ovat juuri päättäneet yli tuhannen kilometrin mittaisen matkan. Ne matkaavat valtavissa parvissa jäiseltä Barentsinmereltä, Pohjoisen jäämeren reunamilta kutemaan Norjan rannikolle.

Skrein kalastuksessa käytetään erityisiä menetelmiä korkean laadun takaamiseksi, ja tiettyjä kaloja ei saa pyytää. On tärkeää, että kalat ovat saavuttaneet sukukypsyyden. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden on oltava noin viiden vuoden ikäisiä ja pituudeltaan 60–120 cm.

Korkealaatuisen Norjasta tulevan Skrein tunnistaa laatumerkinnästä, jolla taataan sääntöjenmukaisuus. Jokaisessa kalassa on pieni kiinnitysnuolella oleva muovinen merkki jossa lukee ”Skrei, ja onkin ollut mielenkiintoisaa huomata että jotkut kalastajat ovat hyödyntäneet tätä merkkiä painamalla siihen QR-koodin jolla loppupäässä. Norjan viranomaisten SKREI-partiot valvovat kalastusta ja saaliin käsittelyä lämpötilamittauksilla ja kalojen laatutarkastuksilla. Skrei-merkillä merkityllä kalalla ei saa näkyä pyynnistä johtuvia ulkoisia tai sisäisiä merkkejä kuten esim. verkoista tai nostokoukuista tulleet vauriot.