Hyppää sisältöön
Tuotteet

Teelaadut

Kaikki kiinalaiset teelaadut ovat peräisin samasta Camellia sinensis -pensastyypistä, mutta erilaisilla valmistusprosesseilla syntyy eriasteisesti hapettuneita teelehtiä. Tutustu eri teelaatuihin ja katso vinkit valmistukseen.

VALKOINEN TEE

Valkoinen tee tehdään teepensaan tuoreista kevätversoista, jotka kuivatetaan suorassa auringossa. Lehtiä ei höyrytetä tai paisteta korjuun jälkeen, minkä ansiosta ne hapettuvat hieman enemmän kuin vihreät teelaadut. Varovainen käsittely saa aikaan sen, että suurin osa teelehden hyödyllisistä ravintoaineista pysyy tallella. Korkealaatuisin valkoinen tee saadaan teelehdistä, jotka korjataan juuri ennen kuivumaan levittämistä.

Valkoiset teet ovat yleensä miedon makuisia. Mitä nuorempia teelehtiä teehen käytetään, sitä miedompi on maku. Kiinalaisissa valkoisissa teelaaduissa voi usein maistaa pähkinäisen ja hieman makean vivahteen.

Valkoinen teen valmistus: suhteellisen matala lämpötila, 70–90-asteinen vesi

VIHREÄ TEE

Kun valkoinen tee tehdään keväisistä versoista, saadaan vihreä tee vanhemmista lehdistä. Poimimisen jälkeen teelehdet kuumennetaan hapettumisen ehkäisemiseksi ja värin ja ravintoaineiden säilyttämiseksi. Juuri tämä erottaa vihreän teen mustasta ja oolong-teestä, joiden annetaan hapettua enemmän. Kuumennuksen jälkeen lehdet rullataan, lajitellaan ja paketoidaan.

Kiinalaiset ja japanilaiset vihreät teet eroavat maultaan huomattavasti. Kiinalainen vihreä tee kuivataan uuneissa tai erityisissä pannuissa, kun taas japanilainen tee käsitellään kuumalla höyryllä, joka antaa sille erilaisen ja vahvemman maun.

Vihreän teen valmistus: suhteellisen matala lämpötila, 70–90-asteinen vesi

OOLONG-TEE

Oolong-tee on vihreän ja mustan teen välimuoto. Sitä saadaan, kun hapettumisprosessi keskeytetään laadusta riippuen 10–70 prosenttia ennen kuin tee ehtii tulla kokonaan mustaksi. Oolong-tee maistuu kukkaiselta, pyöreältä ja täyteläiseltä olematta liian voimakas. Kevyesti hapettunut oolong-tee muistuttaa vihreää teetä, kun taas pitemmälle hapettunut on voimakkaampaa.

Oolong-teestä tulee maukkainta, kun valmistukseen käytetään runsaasti teelehtiä, joita haudutetaan lyhyen aikaa. Samat teelehdet voi käyttää 4–5 kertaa.

Oolong-teen valmistus: 80–90-asteinen vesi. Veden lämpötilaa kannattaa nostaa hieman jokaiseen seuraavaan haudutuskertaan.

MUSTA TEE

Musta tee syntyy, kun poiminnan jälkeen lehdet, joiden rakenne tavallisesti rikotaan kevyesti, saavat hapettua täysin. Hapettumisen jälkeen lehdet lajitellaan ja pakataan. Väri tulee tummaksi ja maku on vähemmän karvas, mutta osa hyödyllisistä ravintoaineista myös menetetään.

Assam-tee tulee Intiasta Assamin alueelta, joka on Etelä-Kiinan jälkeen suurin teentuottaja maailmassa. Paikallinen teepensaslaji, Camelia sinensis var. assamica, kasvaa melko matalilla kummuilla ja vaatii runsaasti sadetta, mutta hyvin läpäisevän maan. Assam-teen maku on vahvan täyteläinen verrattuna kukkaisempiin kiinalaisiin teelaatuihin.

Kaksi desilitraa mustaa teetä sisältää noin 80 mg kofeiinia. Vahvassa kahvissa kofeiinia on suunnilleen kaksinkertainen määrä.

Mustan teen valmistus: kuuma, 95–100-asteinen vesi, jotta kaikki aromit saadaan kokonaan uutetuiksi teelehdistä. Teetä annostellaan noin teelusikallinen kuppia kohti ja sen annetaan hautua 2–3 minuuttia.

Mustan teen luokitukset

Musta tee luokitellaan tietyillä lyhenteillä, jotka ilmaisevat paljonko teelehtiä on hienonnettu ja millainen niiden rakenne on. Mitä hienommaksi tee on pienitty, sitä vahvemman maun se antaa, koska kuuma vesi pääsee tehokkaammin kontaktiin teelehden kanssa. Hienojakoiset teet myydään usein teepusseissa.

  • FOP | OP | P (Flowery Orange Pekoe) = Kokonaisia lehtiä
  • BOP | BP (Broken Orange Pekoe) = Leikattuja lehtiä
  • D (Dust) = Hienojakoisia lehtiä
  • FNGS (Fannings) = Hienojakoisia lehtiä
  • CTC (Crushed Teared Curled) = Hienojakoisia lehtiä
  • Merkintä G tai T merkitsee, että lehtien seassa on kellertäviä nuppuja. Tämä on hyvän laadun merkki.
  • G (Golden) = Jonkin verran kellertäviä nuppuja
  • T (Tippy) = Enemmän nuppuja kuin G-laadussa

PU-ERH

Pu-erh on eräänlainen suurista teelehdistä tehty vuosikertatee Yunnanin maakunnasta eteläisestä Kiinasta. Sadonkorjuun jälkeen teelehdet saavat hapettua vähän aikaa, minkä jälkeen ne puristetaan kasaan suuriksi kakuiksi, pakataan ja siirretään varastoon.

Tavallisin varastointiaika pu-erhille on yksi vuosi, mutta joitain laatuja varastoidaan paljon pitempäänkin. Tee hapettuu hiljakseen koko varastointiajan. Valmistettu pu-erh-tee on tummaa, melkeinpä mustaa, ja siinä on voimakas maku, jossa on vivahdus maata tai maakellaria.

Pu-erh-teen valmistus: 100-asteinen vesi. Samoja teelehtiä voi käyttää useamman kerran.