Tuotteet

”Tilli suussa, kruunu päässä” – Rapujuhlaperinne elää ja voi hyvin, tietää Juho Toropainen

Kun haluat rapuapua loppukesän juhliin, Helsingin keskustan Food Market Herkun liha- ja kalatiskin Juho Toropainen osaa varmasti auttaa. Hän kertoo, että kaupassa rapukauden odotus tiivistyy, kun rapuaika lähestyy.

teksti Sirkku Saariaho / Yhteishyvä

kuvat Mikko Hannula / Yhteishyvä

Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 4/2021

Onko rapujuhlaperinne vielä voimissaan, Juho Toropainen?

Se elää ja voi hyvin. Rapukauden odotus tiivistyy Herkussa juuri ennen kauden alkua. Asiakkaat muistelevat, millainen oli edellinen rapuvuosi, syötiinkö silloin jokirapuja vai täplärapuja ja minkä kokoisia. Kun ensimmäiset ravut tulevat, monet ostavat heti muutamia maistiaisiksi.

Ovatko rapujuhlat vain varttuneempien juttu?

Eivät todellakaan ole. Myös nuoriso järjestää rapujuhlia. Jos on pienestä pitäen ollut mukana rapujuhlissa, opittua perinnettä on helppo jatkaa omien kavereiden kanssa.

Miten rapujuhlien menun suunnittelu aloitetaan?

Ensimmäinen ja tärkein asia on päättää, syödäänkö rapuja alkupalaksi vai ovatko ne pääruokana. Useimmiten ne syödään alkupaloina. Toisaalta on myös juhlia, joissa syödään rapuja koko ilta.

Jos ravut ovat alkupala, pääruoaksi sopivat hyvin marmoroituneet pihvit. Grillissä valmistuvat samalla kasvislisukkeetkin. Sesonkiin kuuluvat myös sienet, esimerkiksi kantarellikausi on parhaimmillaan. Sienipiirakka sopii hyvin rapujuhliin.

Entä muut tarjoilut?

Juomaksi tarjoillaan tietenkin snapseja, mutta vaihtoehtojakin on. Rapuolut oli viime vuoden suosikkeja. Alkoholiton Lehtikuohu ei häviä kuohuviineille.

Jos on syöty hyvin tuhdisti, jälkiruoan kannattaa olla tasoittava. Makeat mansikat ja laadukas vaniljajäätelö sopivat hyvin pimeneviin, lämpimiin iltoihin.

Millainen rapumies itse olet?

En kieltäydy ravuista, jos niitä tarjotaan. Ja rapujuhlissa olen hyvä vieras. Mutta vaikka olen kokki koulutukseltani, en ole koskaan keittänyt rapuja! Asia pitää korjata pikimmiten.

”Kun rapujuhlia aletaan suunnitella, on ensiksi päätettävä, ovatko ravut alkuruoka vai syödäänkö niitä läpi aterian”, neuvoo Juho Toropainen.

FAKTA:

Vaihtoehtoja vegaaneille

Rapujuhlien vegaanivieraille voi tarjota esimerkiksi vegaanista kylmäsavulohta. Alunperin Yhdysvalloissa kehitelty ruokalaji on suomalaisessa blogimaailmassa saanut nimen porkkala. Sen pääraaka-aine on porkkanat.

Myös kantarellikautta kannattaa hyödyntää: savutofusta ja kantarelleista tulee hyvä pasta tai paistos, joka maistuu myös ei-vegaaneille.