Kun haluat rapuapua loppukesän juhliin, Helsingin keskustan Food Market Herkun liha- ja kalatiskin Juho Toropainen osaa varmasti auttaa. Hän kertoo, että kaupassa rapukauden odotus tiivistyy, kun rapuaika lähestyy.
teksti Sirkku Saariaho / Yhteishyvä
kuvat Mikko Hannula / Yhteishyvä
Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 4/2021
Onko rapujuhlaperinne vielä voimissaan, Juho Toropainen?
Se elää ja voi hyvin. Rapukauden odotus tiivistyy Herkussa juuri ennen kauden alkua. Asiakkaat muistelevat, millainen oli edellinen rapuvuosi, syötiinkö silloin jokirapuja vai täplärapuja ja minkä kokoisia. Kun ensimmäiset ravut tulevat, monet ostavat heti muutamia maistiaisiksi.
Ovatko rapujuhlat vain varttuneempien juttu?
Eivät todellakaan ole. Myös nuoriso järjestää rapujuhlia. Jos on pienestä pitäen ollut mukana rapujuhlissa, opittua perinnettä on helppo jatkaa omien kavereiden kanssa.
Miten rapujuhlien menun suunnittelu aloitetaan?
Ensimmäinen ja tärkein asia on päättää, syödäänkö rapuja alkupalaksi vai ovatko ne pääruokana. Useimmiten ne syödään alkupaloina. Toisaalta on myös juhlia, joissa syödään rapuja koko ilta.
Jos ravut ovat alkupala, pääruoaksi sopivat hyvin marmoroituneet pihvit. Grillissä valmistuvat samalla kasvislisukkeetkin. Sesonkiin kuuluvat myös sienet, esimerkiksi kantarellikausi on parhaimmillaan. Sienipiirakka sopii hyvin rapujuhliin.
Entä muut tarjoilut?
Juomaksi tarjoillaan tietenkin snapseja, mutta vaihtoehtojakin on. Rapuolut oli viime vuoden suosikkeja. Alkoholiton Lehtikuohu ei häviä kuohuviineille.
Jos on syöty hyvin tuhdisti, jälkiruoan kannattaa olla tasoittava. Makeat mansikat ja laadukas vaniljajäätelö sopivat hyvin pimeneviin, lämpimiin iltoihin.
Millainen rapumies itse olet?
En kieltäydy ravuista, jos niitä tarjotaan. Ja rapujuhlissa olen hyvä vieras. Mutta vaikka olen kokki koulutukseltani, en ole koskaan keittänyt rapuja! Asia pitää korjata pikimmiten.