Viinin ja ruoan yhdistämisen alkeet:
Omat makumieltymykset saa ottaa huomioon. Jos pidät jostakin viinistä ja olet huomannut sen toimivan, nauti siitä. Juo lihan kanssa valkoista, jos et punaisesta välitä ja kalan kanssa punaista, jos et pidä valkoisesta. Sekä puna- että valkoviineissä löytyy myös voimakkuuseroja, joten miedolle liharuoalle löytyy pari valkoviinienkin joukosta ja vastaavasti tuhdille kalaruoalle sopivan kevyt punaviini.
Jos tarjoat viiniä vieraillesi, on kohteliasta ottaa huomioon myös heidän makumieltymyksensä. Varminta on pysytellä klassisella linjalla.
Valitse voimakkaan makuiselle ruoalle valitaan täyteläistä ja voimakasta viiniä, miedoille ruokalajeille kevyttä viiniä. Tällöin sekä ruoan että viinin maut pääsevät oikeuksiinsa, toinen ei peitä toista ja maut tukevat toisiaan.
Vaihtoehtoisesti voit valita viinin maun vastakkaisuuden mukaan: maut korostuvat, kun ruoka ja viini poikkeavat täysin toisistaan, esimerkiksi suolainen sinihomejuusto tai hanhenmaksa ja makea valkoviini täydentävät loistavasti toisiaan.
Valitse viini paikallisuuden mukaan: italialaistyyppiselle ruoalle italialaista, espanjalaiselle espanjalaista.