Tuotteet

Lue mitä gluteeniton ruokavalio sisältää, poimi vinkit gluteenittomien tuotteiden valintaan, ja tilaa gluteenittomat tuotteet Food Market Herkun verkkokaupasta

Gluteeniton ruokavalio

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat keliaakikot sekä ihmiset, jotka sietävät gluteenia huonosti. Lue, mitä gluteeniton ruokavalio sisältää ja poimi vinkit gluteenittomien tuotteiden valintaan.

KELIAKIA VS. GLUTEENIYLIHERKKYYS

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni-niminen proteiini aiheuttaa ohutsuolen sisäpinnalla tulehdusreaktion ja suolinukan tuhoutumista. Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoito on tarkasti toteutettu gluteeniton keliakiaruokavalio.

Gluteenille voi kuitenkin herkistyä myös ilman, että on kyse keliakiasairaudesta. Gluteeniyliherkkyys on havaittu vasta hiljattain eikä sen toteamiselle ole vielä luotettavaa testiä. Se kuitenkin tiedetään, että usein gluteeniyliherkkyys liittyy ärtyvän suolen oireyhtymäksi kutsuttuun vaivaan. Gluteeniyliherkkyys ei välttämättä ole elinikäistä eikä vielä tiedetä, kuinka tarkasti gluteenin saantia täytyy rajoittaa.

GLUTEENITTOMAAN RUOKAVALIOON SOPIVAT VILJAT

Gluteenittomasta ruokavaliosta poistetaan vehnä, ruis ja ohra, sekä kaikki näitä viljoja sisältävät ruoat ja elintarvikkeet. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, tattarilla, hirssillä, maissilla, kvinoalla ja gluteenittomalla kauralla. Keliaakikoille tarkoitettuihin elintarvikkeisiin käytettävän kauran on oltava erityisesti viljelty ja käsitelty siten, että siihen ei ole sekoittunut missään vaiheessa keliaakikolle sopimattomia viljoja. Keliaakikoille sopivia tuotteita ovat myös teollisesti prosessoitua vehnätärkkelystä sisältävät gluteenittomat ja erittäin vähän gluteenia sisältävät erityisruokavaliovalmisteet, kuten esimerkiksi jauhoseokset, leivät ja leivonnaiset.

GLUTEENITON HERKKUMAAILMA

Herkku tarjoaa hyvän ruoan ja aitojen makujen ystäville runsaasti tarkoin valikoituja, gluteenittomia tuotteita tuoreista leivistä ja leivonnaisista valmisruokiin.

Tutustu gluteenittomaan tarjontaamme, poimi verkkokaupassa ostoslistallesi sopivat tuotteet ja tilaa tuotteet suoraan kotiovelle.

TILAA GLUTEENITTOMAT TUOTTEET VERKKOKAUPASTA

VILJATUOTTEET

Herkku Bakery

Herkku Bakery tarjoaa gluteenitonta leipää ja leivonnaisia sekä pakattuna että palvelutiskiltä. Paistamme päivittäin uunituoreena myös gluteenitonta saaristolaisleipää ja auringonkukkaleipää sekä gluteenitonta kanelipullaa. Tuotteet paistetaan ja pakataan myyntiin uuninkestävissä paistopusseissa, joilla taataan tuotteiden gluteenittomuus.

KEKSIT, KORPUT JA KUIVALEIVÄT

Herkun valikoimaan kuuluvat kaikki suurimpien gluteenittomien valmistajien tuotteet. Aika ajoin keksi- ja kuivaleipähyllyllä on tarjolla myös oman maahantuontimme gluteenittomia herkkuja.

JAUHOT, HIUTALEET, MUROT JA MYSLIT

Viljahyllyllä on tarjolla erilaisia jauhoseoksia gluteenittomaan leivontaan. Myös maissi-, riisi-, soija-, tattari-, hirssi- ja perunajauhot sopivat hyvin gluteenittomaan ruoanvalmistukseen. Viljahyllyltä löytyvät gluteenittomat myslit ja hiutaleet. Riisi-, tattari-, hirssi-, peruna- ja sokerijuurikashiutaleiden lisäksi keliaakikolle sopivat gluteenittomat kaurahiutaleet. Gluteeniton kaura on erityisesti viljelty ja käsitelty siten, että siihen ei ole sekoittunut missään vaiheessa keliaakikolle sopimattomia viljoja.

PASTA, RIISI JA NUUDELIT

Hyllystä löytyvät keliaakikon ruokavalioon sopivat gluteenittomat pastat, kuten esimerkiksi riisistä valmistettu pasta. Riisi on luonnostaan gluteenitonta, ja runsaasta valikoimasta löytyvät oikeat riisilajikkeet niin jokaiseen ruokaan kuin lisäkkeeksikin. Gluteenittomaan ruokavalioon sopivat myös riisistä valmistetut nuudelit.

LIHA, KALA JA VALMISRUOAT

LIHA- JA KALATUOTTEET

Herkun liha- ja kalaosasto ovat tunnettuja loistavasta valikoimastaan, tuoreudestaan ja monipuolisuudestaan. Myös gluteenittomaan ruokavalioon on tarjolla valtaisa valikoima erilaisia tuotteita, sillä liha ja kala sellaisenaan sopivat keliaakikoille. Marinoitujen tuotteiden ja liha- sekä kalavalmisteiden osalta gluteenittomuuden voi varmistaa tuoteselosteesta tai palvelutiskiltä.

MEALS -VALMISRUOAT

Meals on valikoima valmista, herkullista ruokaa arkeen ja juhlaan, pieniin ja suuriin tarjoiluihin, omalle perheelle ja millaiselle vierasjoukolle tahansa – myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Valikoimasta löytyy muun muassa Meals Gluteeniton broileri-avokadopasta.

Meals -valmisruoat voit valita palvelutiskiltä tai valmiiksi pakattuina. Valinnan helpottamiseksi gluteenittomat tuotteet on merkitty palvelutiskillä ja pakattujen tuotteiden osalta tuotteen gluteenittomuuden voi varmistaa tuoteselosteesta.

PAKASTEET

Pakasteesta löytyy hyvä valikoima gluteenittomia tuotteita: leipää, sämpylöitä, pasteijoita, pizzoja, muffinsseja, kakkuja sekä pakastetaikinoita, joista gluteenittomat leivonnaiset syntyvät kätevästi.

Herkun jäätelövalikoimaan kuuluvat niin kotimaisten valmistajien ihanat houkutukset kuin oman tuontimme jäätelöerikoisuudet. Tarkista kuitenkin tuoteselosteesta, ettei tuotteessa ole makuaineena gluteenia sisältäviä keksinmuruja tai vohvelia.

MAKEISET

Tavaratalojen makeispisteissä houkuttelevat upeat valikoimat. Monet makeiset, kuten marmeladit, hedelmäkarkit, suklaa ja pastillit ovat gluteenittomia. Tuotteen gluteenittomuus kannattaa kuitenkin aina vielä varmistaa tuoteselosteesta. Makeispisteen valikoimassa on myös gluteeniton laku sekä suklaata valmistajilta, jotka erityisesti takaavat tuotteen gluteenittomuuden.

SNACKSIT, KUIVAHEDELMÄT JA PÄHKINÄT

Delicatess -kuivahedelmien ja -pähkinöiden valikoima on erityisen runsas. Tuttujen makujen lisäksi kannattaa maistaa myös eksoottisempia herkkuja, kuten kuivattua melonia, papaijaa ja mangoa. Kuivatut hedelmät ja pähkinät sellaisinaan soveltuvat gluteenittomaan ruokavalioon. Myös erilaiset pähkinät, mantelit ja siemenet ovat gluteenittomaan ruokavalioon sopivaa pientä naposteltavaa. Snacks-hyllyllä tuotteiden sopivuus gluteenittomaan ruokavalioon kannattaa aina varmistaa tuoteselosteesta. Useimmat Tex mex -kastikkeet, mausteet ja lisukkeet ovat gluteenittomia.

Tarkistathan kaikkien tuotteiden gluteenittomuuden myös aina pakkauksesta.