Tuotteet

Lihamestarin 5 vinkkiä täydellisen mehevän joulukinkun valmistukseen

Joulu lähestyy! Kokemattomampaa kinkun paistajaa saattaakin jo jännittää, sillä eihän joulutunnelma synny ilman mehevää kinkkua. Vaan ei syytä huoleen, sillä lihamestarin ohjeilla joulupöydän tähti onnistuu varmasti.

Kinkun paisto on ehdottomasti yksi suomalaisen joulun suosituimmista perinteistä ja mehevä kinkku joulupöydän keskeisin tarjottava, osaa lihamestari Pasi Tietäväinen kertoa vankalla kokemuksellaan. Siksi hän haluaa jakaa parhaat vinkkinsä täydellisen mehevän joulukinkun valmistukseen.

Näin paistat suussa sulavan kinkun:

  1. Nosta kinkku hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kinkun sisälämmön on hyvä olla 17 astetta ennen uuniin laittoa, joten lämpömittarin voi ottaa käyttöön jo tässä vaiheessa. Kinkun paistaminen liian kylmänä tekee lihasta kuivan ja kovan.

  2. Huuhtele kinkku. Jos kinkku on pakattu vakuumiin, huuhtele kinkusta nesteet pussista poiston jälkeen kylmällä vedellä ja kuivaa tämän jälkeen taputellen.

  3. Laita uunin pohjalle syvempi vuoka täytettynä vedellä. Näin kinkku saa kosteutta ja siitä tulee ihanan mehevä. Samalla helpotat uunin siivousta, jos paistaessa roiskuu nesteitä. Paistopussia ei paistaessa kannata käyttää, sillä silloin kinkun alapuolesta tulee turhan suolainen.

  4. Paista kinkku mielellään aina lämpömittarin kanssa. Aseta mittari kohtaan, jossa ei ole luuta. Silloin saat selville lihan todellisen lämpötilan.

  5. Kypsytä meheväksi matalassa lämpötilassa. Paista kinkku vuoassa ritilällä aluksi 30 min 200 asteessa ja laske lämpötila sitten 100 asteeseen, kunnes kinkun sisälämpötila on 77 celsiusta. Älä päästä kinkkua kuumenemaan liikaa – 80 astetta tarkoittaa jo ylikypsää kinkkua.

Jos et omista lämpömittaria, hyvä ohjenuora paistamisaikaan on 1,5 tuntia 1 kiloa kohden 120 asteisessa uunissa. Tällöin lihasta tulee varmasti kypsää.

Lihamestari nauttii kinkkunsa kauniisti hunnutettuna

Suolattu kinkku on jo itsessään maukas, mutta sinappihuntu antaa kauniin ja maukkaan säväyksen, kun kaipaat hieman juhlavampaa tarjottavaa. Näin se onnistuu:

  1. Kun kinkku on paistettu, anna kinkun jäähtyä ainakin tunti ennen kuin ratkot verkon. Leikkaa sitten kuivunut nahka pois.

  2. Sekoita sinappia ja hunajaa kulhossa. Sekaan voi laittaaa korppujauhoja tai vaikka maissihiutalemuroja, jotka antavat pintaan rapeutta.

  3. Sivele seos kinkun päälle.

  4. Paista hunnutettua kinkkua noin 10 minuuttia 120 asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.

Katso myös