Tuotteet
Food Market Herkun tiskillä on tarjolla tuoretta kalaa ja mereneläviä ympäri vuoden. Tutustu tuotteisiin ja osta Herkun myymälästä tai tilaa osterit Herkun verkkokaupasta

Osaatko avata osterin?

Osteri on yksi harvoista eläimistä, jonka ihmiset syövät elävänä. Lue vinkit osterin hankintaan, säilytykseen sekä avaamiseen.

Voit tilata tuoreet osterit myös Food Market Herkun verkkokaupasta täältä

Muista kylmäsäilytys!

Osterit nautitaan elävinä ja tuoreina, joten osta osterit aina samana päivänä kuin aiot tarjota niitä. Muista, että osterit vaativat kylmäsäilytystä myös kotiinkuljetuksen aikana. Ennen kuin laitat osterit jääkaappiin, poista pahvirasiaa suojaava muovi.

Osterin avaaminen vaihe vaiheelta

Harjaa osterit puhtaiksi juoksevassa kylmässä vedessä ja avaa vasta juuri ennen tarjoilua. Käytä tukena keittiön työtasoa. Tartu osteriin pyyheliinalla niin, että kuoren kupera puoli on alaspäin.

Avaa osteri aina itsestäsi poispäin. Käytä osteriveistä, tavallista puukkoa tai teräväkärkistä keittiöveistä, jossa on kunnon sormisuoja. Paina toisella kädellä veitsenkärki nivelessä olevaan pieneen aukkoon, joka on osterikärjen sivulla.

Vie veistä kuoren yläreunaa pitkin, kunnes sulkijalihas katkeaa.

Käännä veistä hieman niin, että kuori aukeaa.

Tarkista tuoreus koskettamalla pikaisesti osterin kidusreunaa. Elävä osteri reagoi välittömästi.

Irrota osterinliha varovasti, ettei mehu valu pois.

Tarjoa osterit kuoristaan esimerkiksi jääpedin päällä. Ostereiden täydellinen tarjoilulämpötila on 4–8 °C.

Perinteisiä lisukkeita ostereiden nauttimiseen ovat sitruunalohkot tai hyvä vadelmaviinietikka, valkoinen balsamico tai muscadet-viinietikka salottisipulin kera. Tabasco-kastike on myös oiva kumppani ostereille.

Viinisuosituksia ostereille

  • Juhlavaan osteriateriaan sopii samppanja – etenkin Blanc de Blanc, eli vaaleista rypäleistä tehty samppanja.

  • Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistetut valkoviinit sopivat ostereille. Esimerkiksi Sancerre on raikas ja mineraalinen, mutta ei tamminen.

  • Myös hyvä tammittamaton chardonnay-valkoviini, muun muassa mineraalinen chablis, sopii nautittavaksi ostereiden kanssa.

Lue lisää ostereista