Tuotteet
Kaikki kiinalaiset teelaadut ovat peräisin samasta Camellia sinensis -pensastyypistä, mutta erilaisilla valmistusprosesseilla syntyy eriasteisesti hapettuneita teelehtiä. Tutustu eri teelaatuihin ja katso vinkit valmistukseen.

TERVEELLINEN TEE ON MONIPUOLINEN JUOMA

YLELLISEN RUNSAS TEEVALIKOIMA HERKUSSA

Helsingin keskustan Herkun irtomyynnissä on kymmeniä teelajeja. Osaava henkilökunta auttaa valitsemaan juuri halutun teen. Myös pakattujen teelaatujen valikoima on runsas tavallisesta mustasta pussiteestä luomuteehen. Herkun verkkokaupassa on myös runsas tee- ja teejuomavalikoima.

TEEKULTTUURI SYNTYI KIINASSA

Perimätiedon mukaan Kiinan keisari Shen Nung nautti ensimmäisen kupillisen teetä 4700 vuotta sitten, kun muutama teelehti leijaili kuumaan veteen ja hän ihastui uuden juoman makuun. Olipa tarina tarua tai totta, se on kuitenkin varmaa, että teekulttuuri sai alkunsa Kiinassa.

Kaikki kiinalaiset teelaadut ovat peräisin samasta pensastyypistä, jonka latinalainen nimi on Camellia sinensis. Jos teepensas saa kasvaa vapaasti, siitä voi tulla jopa 20 metriä korkea puu. Viljelmillä pensaan kasvu rajataan vyötärön korkeudelle, jotta lehtiä olisi mahdollisimman helppo poimia.

Teepensaan valkoiset ja vaaleanpunaiset kukat muistuttavat kirsikankukkia. Pensaan lehdet taas ovat kiiltävän tummanvihreät ja nahkamaiset. Teejuomiin käytetään pääosin nuoria teepensaan lehtiä. Camellia sinensis viihtyy lämpimässä ilmanalassa, jossa keskilämpötila pysyy +18 asteen tuntumassa.

Valkoinen, vihreä ja musta tee sekä oolong ja pu-erh saadaan kaikki samasta pensaasta, mutta erilaisilla valmistusprosesseilla syntyy eriasteisesti hapettuneita teelehtiä.

TERVEELLINEN TEE

Tee sisältää runsaasti mineraaleja ja antioksidantteja, jotka suojaavat soluja vapailta radikaaleilta, joilla on yhteyksiä muun muassa syöpään ja vanhenemisen aiheuttamiin muutoksiin.

Tee auttaa myös kontrolloimaan veren sokeritasoja sekä alentamaan kolesterolia. Se on hyödyllinen korkean verenpaineen hallinnassa sekä virusten ja bakteerien torjunnassa. Osa tutkimuksista viittaa siihen, että teen antioksidantit toimivat jopa tehokkaammin kuin esimerkiksi C- ja E-vitamiini. Tutkimukset osoittavat myös, että kaksi jo kupillista teetä päivässä antaa hyödyllisen antioksidanttilisän.

Valkoinen tee on terveellisin teelaji, koska se on vähiten käsiteltyä eli siinä on tallella eniten alkuperäisen teelehden ravinteita. Valkoista teetä seuraavat terveellisyydessä vihreä tee, oolong-tee ja musta tee. Joka tapauksessa kaikilla teelaaduilla on kuitenkin suotuisia vaikutuksia terveydelle – muista siis juoda lempiteetäsi joka päivä!

SÄILYTÄ TEE TEEPURKISSA

Jos teetä säilyttää väärin, se menettää helposti makunsa ja tuoksunsa ja kadottaa samalla kaikki hyödylliset ominaisuutensa. Paras säilytyspaikka teelle on sopivan pieni teepurkki. Aina kun purkki aukaistaan, tee altistuu ilmalle, joten purkin ei kannata olla liian suuri. Purkki suojaa teetä myös valolta, joka hajottaa makuaineita. Parhaiten tee säilyy viileässä komerossa – ei kuitenkaan jääkaapissa tai pakastimessa.

TEE RUOANLAITOSSA

Kaikkia eri teelaatuja sekä yrtti- ja hedelmäteehaudukkeita voi hyvin käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa. Tutustu ensin eri teelajien makuihin, niin pystyt kehittelemään omia reseptejä ja yhdistelemään teetä erilaisten ruokamakujen ja leivonnaisten pariksi.

Kokeile esimerkiksi:

  • Kiinalaiset vihreät teet kuten Lung Ching tai Gunpowder antavat ruokaan raikkautta ja kirpeyttä. Ne sopivat hyvin kanan, kalan ja salaatin pariksi.
  • Savuiset, aromikkaat mustat teet kuten China Keemun tai Lapsang Souchong ovat erinomaisia kalan tai lihan marinadipohjiksi.
  • Mausteiset Chai-teet, joissa on kanelia, neilikkaa, kardemummaa ja anista, sopivat hyvin aasialaisiin ja itämaisiin ruokiin mausteeksi.
  • Miedon valkoisen teen kukkaisuus harmonisoi erinomaisesti vihanneksia, sieniä ja vahvan makuisia salaatteja kuten rucolaa.
  • Yrttihaudukkeita, kuten minttua, salviaa ja sitruunamelissaa, voi käyttää ruuan maustamiseen. Rooibos taas antaa makeahkon, täyteläisen maun curry-kanaan, kurpitsakeittoon ja jälkiruuissa vaikka suklaamousseen.
  • Matchan eli vihreän teejauheen hieman makeahko ja intensiivinen maku sopii erinomaisesti leivontaan, smootheihin ja pirtelöihin. Kaunis jadenvihreä väri antaa oman pikantin lisänsä.
  • Chai-tiiviste sekoitettuna mascarponen tai maustamattoman tuorejuuston kanssa on oiva mausteinen täyte kakkuihin, kuppikakkuihin ja makeisiin piiraisiin.
  • Jääteetiivisteillä voi kostuttaa kakkupohjat, tee-tiramisun tai vaikka graavata lohta. Tiivisteestä saa myös erinomaisen alkudrinkin kuivan kuohuviinin kera. Kaikki Demmers Teehausin jääteetiivisteet ovat luomutuotantoa ja ne eivät sisällä lisättyä sokeria.
  • Turkkilainen omenatee sopii vaikka kuivakakkujen täytteeksi.

TEELAADUT

VALKOINEN TEE

Valkoinen tee tehdään teepensaan tuoreista kevätversoista, jotka kuivatetaan suorassa auringossa. Lehtiä ei höyrytetä tai paisteta korjuun jälkeen, minkä ansiosta ne hapettuvat hieman enemmän kuin vihreät teelaadut. Varovainen käsittely saa aikaan sen, että suurin osa teelehden hyödyllisistä ravintoaineista pysyy tallella. Korkealaatuisin valkoinen tee saadaan teelehdistä, jotka korjataan juuri ennen kuivumaan levittämistä.

Valkoiset teet ovat yleensä miedon makuisia. Mitä nuorempia teelehtiä teehen käytetään, sitä miedompi on maku. Kiinalaisissa valkoisissa teelaaduissa voi usein maistaa pähkinäisen ja hieman makean vivahteen.

Valkoinen teen valmistus: suhteellisen matala lämpötila, 70–90-asteinen vesi

VIHREÄ TEE

Kun valkoinen tee tehdään keväisistä versoista, saadaan vihreä tee vanhemmista lehdistä. Poimimisen jälkeen teelehdet kuumennetaan hapettumisen ehkäisemiseksi ja värin ja ravintoaineiden säilyttämiseksi. Juuri tämä erottaa vihreän teen mustasta ja oolong-teestä, joiden annetaan hapettua enemmän. Kuumennuksen jälkeen lehdet rullataan, lajitellaan ja paketoidaan.

Kiinalaiset ja japanilaiset vihreät teet eroavat maultaan huomattavasti. Kiinalainen vihreä tee kuivataan uuneissa tai erityisissä pannuissa, kun taas japanilainen tee käsitellään kuumalla höyryllä, joka antaa sille erilaisen ja vahvemman maun.

Vihreän teen valmistus: suhteellisen matala lämpötila, 70–90-asteinen vesi

OOLONG-TEE

Oolong-tee on vihreän ja mustan teen välimuoto. Sitä saadaan, kun hapettumisprosessi keskeytetään laadusta riippuen 10–70 prosenttia ennen kuin tee ehtii tulla kokonaan mustaksi. Oolong-tee maistuu kukkaiselta, pyöreältä ja täyteläiseltä olematta liian voimakas. Kevyesti hapettunut oolong-tee muistuttaa vihreää teetä, kun taas pitemmälle hapettunut on voimakkaampaa.

Oolong-teestä tulee maukkainta, kun valmistukseen käytetään runsaasti teelehtiä, joita haudutetaan lyhyen aikaa. Samat teelehdet voi käyttää 4–5 kertaa.

Oolong-teen valmistus: 80–90-asteinen vesi. Veden lämpötilaa kannattaa nostaa hieman jokaiseen seuraavaan haudutuskertaan.

MUSTA TEE

Musta tee syntyy, kun poiminnan jälkeen lehdet, joiden rakenne tavallisesti rikotaan kevyesti, saavat hapettua täysin. Hapettumisen jälkeen lehdet lajitellaan ja pakataan. Väri tulee tummaksi ja maku on vähemmän karvas, mutta osa hyödyllisistä ravintoaineista myös menetetään.

Assam-tee tulee Intiasta Assamin alueelta, joka on Etelä-Kiinan jälkeen suurin teentuottaja maailmassa. Paikallinen teepensaslaji, Camelia sinensis var. assamica, kasvaa melko matalilla kummuilla ja vaatii runsaasti sadetta, mutta hyvin läpäisevän maan. Assam-teen maku on vahvan täyteläinen verrattuna kukkaisempiin kiinalaisiin teelaatuihin.

Kaksi desilitraa mustaa teetä sisältää noin 80 mg kofeiinia. Vahvassa kahvissa kofeiinia on suunnilleen kaksinkertainen määrä.

Mustan teen valmistus: kuuma, 95–100-asteinen vesi, jotta kaikki aromit saadaan kokonaan uutetuiksi teelehdistä. Teetä annostellaan noin teelusikallinen kuppia kohti ja sen annetaan hautua 2–3 minuuttia.

Mustan teen luokitukset

Musta tee luokitellaan tietyillä lyhenteillä, jotka ilmaisevat paljonko teelehtiä on hienonnettu ja millainen niiden rakenne on. Mitä hienommaksi tee on pienitty, sitä vahvemman maun se antaa, koska kuuma vesi pääsee tehokkaammin kontaktiin teelehden kanssa. Hienojakoiset teet myydään usein teepusseissa.

FOP | OP | P (Flowery Orange Pekoe) = Kokonaisia lehtiä BOP | BP (Broken Orange Pekoe) = Leikattuja lehtiä D (Dust) = Hienojakoisia lehtiä FNGS (Fannings) = Hienojakoisia lehtiä CTC (Crushed Teared Curled) = Hienojakoisia lehtiä Merkintä G tai T merkitsee, että lehtien seassa on kellertäviä nuppuja. Tämä on hyvän laadun merkki. G (Golden) = Jonkin verran kellertäviä nuppuja T (Tippy) = Enemmän nuppuja kuin G-laadussa

PU-ERH

Pu-erh on eräänlainen suurista teelehdistä tehty vuosikertatee Yunnanin maakunnasta eteläisestä Kiinasta. Sadonkorjuun jälkeen teelehdet saavat hapettua vähän aikaa, minkä jälkeen ne puristetaan kasaan suuriksi kakuiksi, pakataan ja siirretään varastoon.

Tavallisin varastointiaika pu-erhille on yksi vuosi, mutta joitain laatuja varastoidaan paljon pitempäänkin. Tee hapettuu hiljakseen koko varastointiajan. Valmistettu pu-erh-tee on tummaa, melkeinpä mustaa, ja siinä on voimakas maku, jossa on vivahdus maata tai maakellaria.

Pu-erh-teen valmistus: 100-asteinen vesi. Samoja teelehtiä voi käyttää useamman kerran.

Saatat pitää myös näistä