Hyvälaatuinen parsanippu on tasapaksuinen, napakka ja tuntuu kädessä painavalta.
Hyvälaatuinen parsanippu on tasapaksuinen, napakka ja tuntuu kädessä painavalta.
Leikkaa tai napsauta parsoista 1–3 cm tyvestä pois. Kuori parsatangot parsan- tai perunankuorimaveitsellä. Vihreä parsa kuoritaan varren puolivälistä juureen (hyvin nuorta ja tuoretta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria tai halutessasi voit rapsuttaa kevyesti) ja valkoisesta parsasta koko varsi nupun alapuolelta asti. Jos haluat, viimeistele parsat tasapituisiksi.
Kuumenna parsakattilassa vettä, lisää 2 tl merisuolaa/litra, puolikas sitruuna viipaleina sekä 1 tl hunajaa tai sokeria. Laita parsat varovasti nuppu ylöspäin koriin, kun vesi kiehuu. Vesirajan pitäisi jäädä 5 cm nuppujen alapuolelle, sillä nuput kypsyvät nopeasti höyryssäkin.
Parsan keittoaika riippuu paksuudesta ja korjuuajasta; mitä paksumpi ja mitä myöhemmässä vaiheessa satokautta parsa on poimittu, sitä pidemmän keittoajan se vaatii. Vihreän parsan keittoaika on 3–8 minuuttia ja valkoisen 10–15 minuuttia. Kokeile kypsyys pistämällä perunaneulalla tai haarukalla.
Nosta parsat vedestä ja valuta. Laita valutetut parsat vielä lämpimälle, liinalla peitetylle vadille hetkeksi kuivahtamaan ja tarjoile heti.
Klassinen kastike kuumalle parsalle on vesihauteessa lämmitetty hollandaisekastike, jonka voit halutessasi maustaa muutamalla teelusikallisella vastapuristettua sitruuna- tai appelsiinimehua.
KOKEILE MYÖS NÄITÄ KASTIKKEITA:
VIINISUOSITUKSIA PARSALLE: