Tuotteet
Parsan saapuminen vihannesosastolle on varma kevään merkki, joka ilahduttaa pitkälle kesään. Lue, mitä eroa on vihreällä ja valkoisella parsalla ja kuinka parsaa käsitellään. Tilaa parsat suoraan Food Market Herkun verkkokaupasta.

OTA HALTUUN PARSAN PERUSTEET

Parsan saapuminen vihannesosastolle on varma kevään merkki, joka ilahduttaa pitkälle kesään. Lue, mitä eroa on vihreällä ja valkoisella parsalla ja kuinka parsaa käsitellään.

MIKÄ EROTTAA VIHREÄN JA VALKOISEN PARSAN?

Vihreä parsa kasvaa maan päällä ja saa auringosta kauniin värinsä. Jos parsa on jo aikuista, se kuoritaan ohuelti noin puolesta varresta alaspäin. Nuorta ja tuoretta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, mutta aivan tyvi kannattaa leikata, sillä se tapaa olla puisen makuinen. Vanhemmasta parsasta voi joutua karsimaan jopa neljänneksen. Karsitut parsan osat voi hyödyntää kasvisliemeen ja ne lisäävät makua myös parsan keitinveteen.

Vihreä parsa kypsyy keittämällä nopeasti, noin viidessä minuutissa ‒ ohuet ja hyvin tuoreet versot jopa parissa minuutissa. Sen voi mainiosti myös esimerkiksi grillata tai paahtaa parilapannussa, jolloin se on hyvä makupari paahdetulle lihalle ja kalalle.

Valkoinen parsa kasvaa valolta suojassa mullan alla. Se on paksumpaa ja mehevämpää kuin vihreä parsa, ja vaatii kypsyäkseen jopa 10 minuutin keittämisen. Koska valkoinen parsa kasva maan alla, kuoritaan se aina aivan nupun juuresta tyveen saakka. Kuorittu verso laitetaan kylmään veteen odottamaan keittämistä.

KUORI JA KEITÄ PARSA VAROVASTI

Herkkä parsa katkeaa helposti. Kuoriessa kätevä tapa on laittaa työpöydälle alassuin matala uuni- tai muu astia, jonka päälle kuorittava osa laitetaan. Versoa on helpompi pidellä hellästi kiinni, kun nupun juuresta saa hyvän otteen.

Jos olet suuri parsan ystävä, parsankuorimaveitsi ja parsakattila eivät ole turhia investointeja. Parsakattilassa herkät nuput jätetään veden yläpuolelle ja ne kypsyvät höyryssä. Muutoin parsan voi kuoria varovasti tavallisella kuorimaveitsellä ja keittää laakeassa kasarissa. Keitinveteen kannattaa lisätä hieman suolaa, sokeria ja sitruunamehua. Versot voi keittämistä varten sitoa nipuiksi, jolloin ne saa helpommin nostetuksi keitinvedestä ehjinä.

Parsa ei pidä pitkästä säilytyksestä. Valmista siis ostamasi parsat muutaman vuorokauden sisällä. Parhaiten tuore parsa säilyy jääkaapissa kosteaan kankaaseen kiedottuna tai maljakossa vähässä vedessä muovihupun alla.

PARSA ON TYYLIKÄS JA MONIPUOLINEN HERKKU

Klassisin kastike keitetylle parsalle on vanha kunnon voi, joten ei liene yllätys, että voipohjainen hollandaisekastike sopii parsan kanssa loistavasti. Voisula ja parmesaanilastut tai uppomuna tekevät parsasta herkkuaterian. Monet nauttivat parsansa jäähtyneenä vinegretin kanssa ja al dente -kypsytetty vihreä parsa on suosittu salaatin ainesosa. Parsa antaa myös ihanan lisän piiraisiin ja pastakastikkeisiin ja on hyvää seuraa kalalle. Valkoisesta parsasta tehty juhlavan makuinen keitto on maailmankuulu klassikko.

Saatat tykätä myös näistä