Hyppää sisältöön
Tuotteet

Säilö luonnon maut talteen

Säilöntä on mitä parhainta puuhaa viileneviin alkusyksyn iltoihin. Sienisadosta näyttää syksyllä 2024 tulevan vallan erinomainen. Metsät ovat nyt kantarelleja, herkkutatteja ja haperoita pullollaan. Sienisaalista säilöessä suosittua on pakastaminen, kuivaaminen ja suolaaminen.

Myös muut kesän maut kannattaa säilöä tuoreina talteen. Tuoreet marjat, hedelmät, vihannekset ja juurekset voit vaikkapa pakastaa, kuivata tai säilöä etikkaan. Muista myös herkulliset soseet ja hillot.

Säilöntätarvikkeet

Näytä kaikki

Pakastusrasiat ja -astiat

Näytä kaikki

Marjastustarvikkeet

Näytä kaikki

Säilöntäaineet

Näytä kaikki

Säilömisen ABC

Säilöminen onnistuu helposti, kun käytät mahdollisimman tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita ja huolehdit astioiden puhtaudesta.

Pakastamiseen sopivat muovirasiat, mutta muissa säilöntätavoissa suositellaan lasipurkkeja tai -pulloja. Pakastaminen on helpoin säilöntämuoto: mustikat ja puolukat voi pakastaa sellaisenaan, pehmeille marjoille kuten mansikoille lisätään 2–3 ruokalusikallista sokeria marjalitraa kohden. Isompia määriä pakastettaessa pakastimen tehoa kannattaa nostaa etukäteen.

Lasipurkkeja käytettäessä ne pestään huolellisesti astianpesuaineella, liotetaan yön yli kylmässä vedessä ja desinfioidaan kiehauttamalla vedessä tai mikrossa. Purkit täytetään kuumalla säilykkeellä piripintaan ja pinnalta poistetaan vaahto. Viilentyessään säilyke kutistuu ja tiivistää kannen. Valmiit purkit säilytetään kuivassa, viileässä ja valolta suojatussa paikassa.

Lasipurkki täynnä säilöttyjä kokonaisia mansikoita, taustalla tuoreita mansikoita korissa ja käärepaperilla suljettuja purkkeja hyllyllä.

Katso säilöntäreseptit Yhteishyvästä