Tuotteet

Säilö luonnon maut talteen

Säilöntä on mitä parhainta puuhaa viileneviin alkusyksyn iltoihin. Sienisadosta näyttää syksyllä 2023 tulevan vallan erinomainen. Metsät ovat nyt kantarelleja, herkkutatteja ja haperoita pullollaan. Sienisaalista säilöessä suosittua on pakastaminen, kuivaaminen ja suolaaminen. Myös muut kesän maut kannattaa säilöä tuoreina talteen. Tuoreet marjat, hedelmät, vihannekset ja juurekset voit vaikkapa pakastaa, kuivata tai säilöä etikkaan. Muista myös herkulliset soseet ja hillot.

Tutustu lisää

Luumujen säilöntä

Näin pakastat luumut sokeriliemessä.

Tutustu

Avomaankurkun säilöntä

Katso tästä ohje etikkakurkkujen valmistamiseen.

Tutustu
Punajuuren säilöntä

Punajuuren säilöntä

Säilötyt punajuuret ovat klassikko.

Tutustu

Kokeile myös näitä

Säilömisen ABC

Säilöntä on helppoa, kunhan huolehdit, että säilöttävät raaka-aineet ovat mahdollisimman tuoreita ja laadukkaita sekä säilöntäastiat huolella puhdistettuja. Muovirasiat ovat mainioita pakastamiseen, mutta muutoin kannattaa käyttää lasitölkkejä tai lasipulloja.

Pakastaminen on helpoin tapa säilöä. Esimerkiksi tuoreet mustikat ja puolukat voi pakastaa ihan sellaisinaan, pehmeiden marjojen kuten mansikoiden joukkoon voit ripotella 2–3 ruokalusikallista sokeria marjalitraa kohden. Jos pakastat isomman määrän yhdellä kertaa, kannattaa pakastimen tehoa nostaa hyvissä ajoin pakastamisen vauhdittamiseksi.

Jos säilöt kesän makuja lasipurkissa, kannattaa se pestä huolellisesti astianpesuaineella ja liottaa yön yli kylmässä vedessä. Tällä varmistat, että astian pintaan ei jää itiöitä. Liottamisen jälkeen desinfioi vielä purkki kiehauttamalla vesikattilassa tai mikrossa. Lasiset purkit kannattaa täyttää piripintaan kuumalla säilykkeellä ja kuoria vaahto pois. Viilentyessään säilyke kutistuu ja imaisee kannen tiiviiksi. Säilytä säilykkeet kuivassa, viileässä ja valolta suojassa.

Tutustu myös