
Säilö luonnon maut talteen
Säilöntä on mitä parhainta puuhaa viileneviin alkusyksyn iltoihin. Sienisadosta näyttää syksyllä 2024 tulevan vallan erinomainen. Metsät ovat nyt kantarelleja, herkkutatteja ja haperoita pullollaan. Sienisaalista säilöessä suosittua on pakastaminen, kuivaaminen ja suolaaminen.
Myös muut kesän maut kannattaa säilöä tuoreina talteen. Tuoreet marjat, hedelmät, vihannekset ja juurekset voit vaikkapa pakastaa, kuivata tai säilöä etikkaan. Muista myös herkulliset soseet ja hillot.
Säilöntätarvikkeet
Näytä kaikkiPakastusrasiat ja -astiat
Näytä kaikkiPakastuspussit
Näytä kaikkiMarjastustarvikkeet
Näytä kaikkiSäilöntäaineet
Näytä kaikkiKylmävaraajat
Näytä kaikkiSäilömisen ABC
Säilöminen onnistuu helposti, kun käytät mahdollisimman tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita ja huolehdit astioiden puhtaudesta.
Pakastamiseen sopivat muovirasiat, mutta muissa säilöntätavoissa suositellaan lasipurkkeja tai -pulloja. Pakastaminen on helpoin säilöntämuoto: mustikat ja puolukat voi pakastaa sellaisenaan, pehmeille marjoille kuten mansikoille lisätään 2–3 ruokalusikallista sokeria marjalitraa kohden. Isompia määriä pakastettaessa pakastimen tehoa kannattaa nostaa etukäteen.
Lasipurkkeja käytettäessä ne pestään huolellisesti astianpesuaineella, liotetaan yön yli kylmässä vedessä ja desinfioidaan kiehauttamalla vedessä tai mikrossa. Purkit täytetään kuumalla säilykkeellä piripintaan ja pinnalta poistetaan vaahto. Viilentyessään säilyke kutistuu ja tiivistää kannen. Valmiit purkit säilytetään kuivassa, viileässä ja valolta suojatussa paikassa.
