Luumujen säilöntä
Syksyllä luumupuut notkuvat herkkuja, joiden maun saat helposti talteen. Helpointa on pakastaa tuoreet luumut sokeriliemessä lohkoina tai puolikkaina. Sokerilientä tarvitset litran yhtä luumukiloa kohti.
Luumujen pakastaminen sokeriliemessä
Valmista sokeriliemi kiehauttamalla sokeri vedessä niin, että se liukenee kokonaan. Sokeria voit laittaa oman makusi mukaan, esimerkiksi 3–6 desilitraa yhteen litraan vettä. Sokeriliemen voit myös maustaa vaikkapa tähtianiksella, vaniljalla tai kanelilla.
Kun sokeriliemi on jäähtynyt, siivilöi mausteet pois. Huuhtele luumut ja poista kivet. Pilko luumut mukavan kokoisiksi viipaleiksi ja asettele ne putipuhtaisiin pakastusrasioihin. Kaada päälle lientä niin, että luumut peittyvät. Jätä kuitenkin purkkiin pikkuisen tilaa, sillä jäätyessään neste hieman laajenee.