Tuotteet

Jokirapu vai täplärapu?

← Lisää vinkkejä rapujuhliin

Jokirapu on Suomen vesien alkuperäinen laji, jota on kutsuttu myös jaloravuksi. Todelliset rapuhifistelijät valitsevat lautaselleen jokirapuja, jos vain kukkaro antaa periksi ja saalista on saatu. Jokirapua yleisempi on täplärapu, jonka tunnistat pulleammista saksista ja saksien hangassa olevasta täplästä.

Jokirapuja rakastavat väittävät, että “täplärapu on kuin jaloviina ja jokirapu kuin VSOP-konjakki”. Toiset taas sanovat, että eroa ei voi juurikaan maistaa. Niin tai näin, ainakin jokirapujen kuori on hieman pehmeämpi, minkä ansiosta ravut ovat helpompi kuoria. Toisaalta täpläravun pyöreämmissä saksissa on usein enemmän lihaa kuin jokiravun hieman suipoissa saksissa.

Amerikasta 1960-luvulla Suomeen tuotu täplärapu on jokirapua vahvempi ja kestää myös rapuruttoa, joten juhliamme tähdittävät punakuoret ovat lähes aina juuri täplärapuja.

Rapu mitataan pyrstön kärjestä etupiikin kärkeen. Ravun minimimitta on 10 cm. Naaras- ja urosravun erottaa toisistaan saksista ja pyrstöstä; naarailla on leveämpi pyrstö ja uroksilla puolestaan suuremmat sakset. Jos toinen saksi on poikkeuksellisen pieni, on rapu menettänyt raajan jossain vaiheessa ja tilalle on kasvamassa uusi.